Consell d'Eivissa i Aliança Mar Blava anuncien l'arxivament d'un projecte de prospeccions petrolíferes, i demanen al Ministeri d'Indústria que arxivi el de l'empresa Spectrum

Nota de premsa

consell-eivissalogo-alianza

Consell d’Eivissa i Aliança Mar Blava anuncien l’arxivament d’un projecte de prospeccions petrolíferes, i demanen al Ministeri d’Indústria que arxivi el de l’empresa Spectrum

El Consell Insular d’Eivissa, conjuntament amb l’Aliança Mar Blava i acompanyat de representants dels cinc Ajuntaments de l’illa, ha explicat avui en roda de premsa les diverses accions que s’estan realitzant per aturar els diversos projectes de prospeccions petrolíferes a les costes de les Balears, així com l’estat de cadascun dels projectes.
Així, el portaveu de l’Aliança Mar Blava, Carlos Bravo, ha anunciat l’arxivament definitiu del projecte de l’empresa Schlumberger, que preveia prospeccions entre el nord de Balears i el golf de Lleó. Després de rebre un informe ambiental desfavorable i la petició d’arxivament per part de l’òrgan mediambiental, aquest projecte ha quedat definitivament desestimat segons la resolució que avui mateix publica el Butlletí Oficial de l’Estat.
Pel que fa al projecte més ambiciós, el de la companyia Spectrum, i que afecta una àrea que pràcticament envolta a les Illes Balears, Bravo ha recordat que el 20 d’abril de 2016 va acabar el termini que tenia Spectrum per iniciar el procés d’informació pública del projecte. No obstant, el 3 de juny el ministeri d’Indústria lli va donar una pròrroga de 9 mesos, a comptar des d’abril, que finalitza per tant el dia 20 de gener de 2017.
«Tot i que existeix un informe del Ministeri de Medi Ambient (MAGRAMA) en contra d’aquest projecte, creiem que han existit pressions per part del Ministeri d’Indústria per prorrogar-lo», ha explicat Bravo, qui ha recordat que tant el Consell d’Eivissa com l’Aliança Mar Blava demanen que Spectrum renunciï al projecte, «no obstant, si finalment s’inicia el període d’informació pública d’aquest projecte, les institucions ens posarem en marxa per iniciar la recollida i presentació d’al·legacions, i no renunciem a presentar batalla legal». Bravo ha senyalat que aquestes prórrogues són «completament inusuals» i ha reclamat al Ministeri d’Indústria que «arxivi aquest projecte de prospeccions definitivament».
Per la seua banda, el president d’Eivissa, Vicent Torres, ha lamentat la negativa de l’empresa Spectrum a reunir-se amb els representants dels Consells i dels Ajuntaments, i ha criticat la seua «arrogància» al «negar-se a contestar l’escrit que li vam presentar, menyspreant a la ciutadania i insistint en continuar amb un projecte quan hi han uns informes ambientals clars que senyalen la seua inviabilitat». Torres ha insistit que la «societat eivissenca es comportarà com un mur, unida enfront les prospeccions».
Finalment, el conseller de Medi Ambient del Consell d’Eivissa, Miquel Vericad, ha recordat que l’informe de la direcció general de Sostenibilitat de la Costa i el Mar diu clarament que el projecte d’Spectrum vulnera la normativa actual a causa del volum dels impactes sísmics, i la seua afectació al corredor de cetacis i a espècies amenaçades com la tonyina vermella o el virot. «Spectrum assegura que els seus projectes són respectuosos amb el medi ambient i que cerca sempre la col·laboració amb les comunitats on s’executen les prospeccions, però la realitat és just la contrària», ha senyalat, «no respecten la legislació ambiental i ignoren completament la veu de la societat que s’ha pronunciat clarament en contra d’aquest projectes».
Tots tres s’han mostrat optimistes respecte al futur d’aquest conflicte perquè, en l’actualitat, Spectrum només té tres mesos de termini -fins el 20 de gener de 2017- per finalitzar un procés tant complex com és el d’informació pública del projecte. En el cas que després d’aquesta pròrroga de 9 mesos no es presenti el projecte definitiu, aquest caducaria definitivament.
Eivissa, 25 d’octubre de 2016

Servei de Premsa i Comunicació
Consell Insular d’Eivissa
Av. d’Espanya, 49
07800 Eivissa (Illes Balears)
Tel. 971 19 59 50.
comunicacio@conselldeivissa.es
www.conselldeivissa.es

Ficheros adjuntos

Cortes de audio

https://soundcloud.com/consell-insular-eivissa/carlos-bravo-dalianca-mar-blava-explica-la-situacio-amb-el-projecte-dspectrum
https://soundcloud.com/consell-insular-eivissa/vicent-torres-reitera-loposicio-a-qualsevol-prospeccio-al-mar-balear

Carta abierta de la sociedad civil

Estimado/a representante, El último informe del Grupo Intergubernamental de Expertos sobre el Cambio Climático (IPCC) concluye que la ventana para evitar impactos climáticos verdaderamente catastróficos

¡Bienvenida a Mar Blava, ALNITAK!

Recibimos a Asociación Alnitak como nuevo miembro de nuestra organización. Aprovechando su escala en la isla de Eivissa la semana pasada, nos pudimos ver y

Mar Blava cumple 8 años

¡Hoy estamos de celebración! Cumplimos 8 años y por fin hemos visto realizado nuestro sueño! Tras mucho trabajo y esfuerzo, hemos conseguido que se prohíban

Comparte esta información

WhatsApp
Facebook
Twitter
Mail

Mensaje importante:

SESIÓN DE TRABAJO Y ASAMBLEA EXTRAORDINARIA
SOBRE EL FUTURO DE LA ALIANZA MAR BLAVA

 • Fechas correctas: 14/6/2022, de 10:00 a 17:00
 • Será presencial en:
  Can Casals, 
  Carrer del Músic Fermí Marí, 34, 07800 Eivissa, Illes Balears.
  Con posibilidad de conexión on line.
 • Orden del día (punto único):
  – Discusión y decisión en relación al trabajo actual y futuro de la Alianza Mar Blava.
 • Os rogamos encarecidamente que podáis participar presencialmente, dada la relevancia del encuentro, pero en el caso de necesidad, realizaremos también una conexión on line.
 • Revisad el documento del Acta de la Asamblea Extraordinaria realizada el pasado 4/05/2022.
 • Confirmaciones de asistencia: comunicacion@marblava.org

Muchas gracias.